Jeugdhulp
Jeugdhulp
De afgelopen jaren hebben we de kosten van jeugdzorg zien toenemen. Echter zien we nu een andere ontwikkeling ontstaan, namelijk een vermindering van de kosten door de afname van het aantal lopende voorzieningen. Grootste oorzaak hiervan is de wijziging van het woonplaatsbeginsel. Het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet bepaalt welke gemeente verantwoordelijk is voor de Jeugdhulp. Deze gemeente betaalt ook de jeugdhulp.
Per 1 januari 2022 is het woonplaatsbeginsel gewijzigd waardoor er diverse jeugdigen administratief zijn verhuisd naar een andere gemeente. Voor de gemeente Stein heeft dit gunstige financiële effecten op zowel Jeugd zorg in natura (ZIN) als het gedwongen kader.
Tevens zijn er een aantal andere ontwikkelingen die een positief effect hebben op de ontwikkeling van de kosten:
Het doelgroepen arrangement is jeugdhulp op school, die vanaf 2020 gericht is op het oplossen van praktische problemen, het voorkomen van achteruitgang en het veranderen van niet-effectieve gedragingen. Jeugdigen worden in dit arrangement gezamenlijk in de klas begeleid in plaats van een individueel traject. Het gevolg hiervan is dat deze jeugdigen niet een individueel traject doorlopen waardoor de kosten ZIN lager uitvallen.
In 2023 zal er ook weer intensief ingezet worden op de Praktijkondersteuner Huisartsen (POH)-Jeugd. Vanaf 2020 werken diverse huisartsen in onze gemeente met een POH. De huisartsen zijn de grootste verwijzer naar de jeugd-Geestelijke Gezondheidszorg (j-GGZ). De POH is aangesteld om cliënten en casussen zelf op te pakken dan wel door te verwijzen naar het voorliggend veld of de gemeentelijke toegang. De POH zet pas door naar de gespecialiseerde j-GGZ-hulp als dat echt noodzakelijk of gewenst blijkt. Uit de resultaten over 2021 blijkt dat de POH ervoor gezorgd heeft dat diverse cliënten niet meer worden doorgezet naar (dure) maatwerkvoorzieningen.
Aanbesteding jeugdhulp
Begin 2022 is door de 16 Zuid-Limburgse gemeenten een bestuurlijk ‘Go’ gegeven voor de aanbesteding jeugdhulp op 5 segmenten, te weten:
1. Verblijf. 2. Wonen. 3. Dagbehandeling. 4. Ambulant. 5 Crisis.
- Segment 1 is gegund aan het samenwerkingsverband Koraal, Via Jeugd, XONAR en Mondriaan. Dit samenwerkingsverband voert sinds 1 juli 2022 het totaal aan gesloten - en intensief klinische jeugdhulp uit voor Zuid-Limburg.
- De verwachting is dat het tweede segment per 1 januari 2023 zal worden verworven. Uitgangspunt is dat alle jeugdigen thuis, dan wel zo thuis mogelijk, moeten kunnen opgroeien. Jeugdhulp vindt thuis plaats, of, als dat niet mogelijk is in verband met ernstig bedreigde veiligheid, op een plaats die zoveel mogelijk op een gezin lijkt. Er wordt binnen dit segment Wonen verworven op basis van twee perspectieven, “Terug naar huis” en ”Zo thuis mogelijk”: Gericht op Terug Naar Huis wanneer de inschatting is dat een jeugdige tijdelijk gebruik moeten maken van een alternatieve woonvorm, maar dat deze binnen 9 maanden tot maximaal 1 jaar terug naar huis kan. Zo Thuis Mogelijk wanneer terugkeer naar het eigen gezin of uitstroom richting zelfstandigheid niet binnen een jaar mogelijk is en de jeugdige dus voor langere termijn in een woonvorm verblijft.
- Ten aanzien van de segmenten 3 en 4 (ambulante jeugdhulp) wordt per 1 januari 2023 voor 3 categorieën aanbesteed: basisaanbieders (subregionaal), ontwikkelpartners (subregionaal) en zeer specialistisch thuis ondersteunend (regionaal). Het jaar 2023 zal worden gebruikt om op subregionaal niveau samen met de partners een ontwikkelagenda op te stellen voor de jaren vanaf 2024. Vanaf 2024 zullen nog slechts met 3 tot 5 aanbieders per subregio contracten worden gesloten.
- Segment 5 (Crisis): sinds 1 juli 2019 wordt de Crisis Hulp Jeugd (CHJ) uitgevoerd door een samenwerkingsverband van XONAR, Mondriaan en Koraal en een aantal onderaannemers. De opdracht van CHJ betreft het gehele proces van crisis: vanaf de crisisinterventie (aannemen melding), de crisiszorg (ambulant en/of verblijf) tot de uitstroom (warme overdracht bij uitstroom). Op basis van een uitgevoerde evaluatie is inmiddels besloten het huidige contract te verlengen.
We blijven de verwachting en ontwikkelingen van alle inkoopsegmenten analyseren.