Crisisbeheersing en Brandweer
Crisisbeheersing
Crisisbeheersing (en rampenbestrijding) omvat alle activiteiten die gericht zijn op de voorbereiding op crises en rampen. Het gaat om de beheersing van risico's en de voorbereiding op mogelijke incidenten.
Om dit te kunnen waarborgen zorgen we ervoor dat onze eigen crisisorganisatie op orde blijft. Dit doen we door onze medewerkers structureel op te leiden en te trainen waarbij er tevens continu aandacht is voor het onderdeel crisiscommunicatie. Tevens zorgen we ervoor dat onze processen en plannen in de crisis- en rampenorganisatie steeds actueel zijn. We werken hierin nauw samen met de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.
Brandweer
Brandweerzorg verhoogt de veiligheid in onze samenleving. Enerzijds doet de brandweer dit proactief, bijvoorbeeld door het in kaart brengen van risico’s en door voorlichting te geven hoe brandveilig te leven, anderzijds reactief door daar hulp te bieden waar nodig als deze gevraagd wordt. Het programma Brandweerzorg wordt vanuit de Veiligheidsregio Zuid-Limburg gecoördineerd en omvat de volgende onderdelen: risicobeheersing, incidentbestrijding, vakbekwaamheid, kaderstelling en meldkamer.
In 2023 wordt binnen deze onderdelen onder andere verder gegaan / aan de slag gegaan met:
- de implementatie van de "Visie op inrichting risicobeheersing";
- de uitwerking van het in 2022 opgestelde "Brandweerrisicoprofiel";
- de implementatie van de Omgevingswet binnen de Veiligheidsregio;
- opleiden, oefenen en bijscholen van manschappen.